Tanderosie is een groeiend probleem, met name onder jongeren. Hieronder leest u wat het is, hoe tanderosie ontstaat en hoe u het kunt voorkomen.

 

Wat is tanderosie en hoe ontstaat het?

Door zuren uit voedingsmiddelen (vruchtensappen, wijn, fris- en sportdranken) en maagzuur (bv. bij reflux of bij bulimia) lost het tandglazuur op. Dit noemen we tanderosie. Het is net zo bedreigend voor de gebitsgezondheid als caries. De etsende werking van de zuren in combinatie met mechanische slijtage (knarsen, verkeerd poetsen) leidt tot een onherstelbare schade aan het gebit. Bij ernstige, voorschrijdende tanderosie kan het tandglazuur geheel verdwijnen zodat het lichtgeel gekleurde tandbeen zichtbaar wordt. De tanden en kiezen worden dan gevoelig.

 

Speeksel biedt een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Het neutraliseert zuren. Na ieder eet- en drinkmoment ontstaat er een zuuraanval op het glazuur. Er lost glazuur op, maar het speeksel zorgt ervoor dat het weer kan herstellen. Voor dit herstel is 3 uur nodig. Wanneer er vaak iets zuurs gegeten of gedronken wordt, dan heeft het speeksel dus nauwelijks de tijd om het glazuur te herstellen.

 

Hoe lager de zuurgraad (pH), des te zuurder het voedingsmiddel is en des te erosiever voor het gebit. Bij een pH beneden de 5,5 in de mondholte kan het tandglazuur gaan oplossen. Een aantal voorbeelden:

Sportdrank, rode/witte wijn, sinas, sinaasappelsap -> pH 3,2-3,4.

Verdunde limonadesiroop, cassis, cola en appelsap -> pH 2,7-3,0!

Zowel de ‘light’ als de gewone varianten van frisdrank zijn overigens zuur.

Zure snoepjes blijven lang in de mond en zijn dus erg schadelijk.

 

Aanbevelingen

Verminder het gebruik van zure voedingsmiddelen. Neem in plaats daarvan zuiveldranken, thee (zonder suiker) of water

Wacht minstens 1 uur met tandenpoetsen na het nuttigen van een zuur voedingsmiddel Houd zure voedingsmiddelen zo kort mogelijk in de mond.

 

Het voedingsboekje

Soms is bij een patient niet duidelijk waarom tanderosie ontstaat. Om te achterhalen of het gebit toch bloot staat aan zure substanties die niet meteen als schadelijk worden onderkend, kan het handig zijn om een voedingsboekje bij te houden. Dat wordt dan samen besproken.

 

Behandeling

Als er veel tandmateriaal verdwenen is dan kan het nodig zijn dit weer aan te vullen. Dat gebeurt meestal met wit vulmateriaal (composiet), soms aangevuld met kronen. Vaak een hele klus, omdat meestal veel tanden en kiezen moeten worden behandeld. Uiteraard is wel van belang dat de oorzaak wordt weggenomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug

Tanderosie