Hallo Kleine,

Leuk dat je er bent. Je kent mij nog niet, maar ik ben de tandarts. Ik kijk naar de tanden van grote en kleine mensjes. Nu heb je ze nog niet, maar als je tandjes er eenmaal zijn (en dat kan nog wel even duren), moeten papa en mama ze met dit geval schoonmaken. Ze gaan heel goed voor je tandjes zorgen. Een aantal tips voor papa en mama:

Papa en mama weten wel dat zoetigheid, ook in je flesje, slecht is voor je tandjes. Hoewel vitamines enzo natuurlijk heel belangrijk zijn, zit in dranken zoals roosvicee en diksap, ook veel suiker. Zeker niet s nachts dus. Beperk het gebruik van een zuigfles met sap als zoethoudertje. Het kan jouw melktanden erg kapot maken. Neem geen fles mee naar bed, ook niet met melk of (fruit-) sap, want ook daarin zit van nature suiker dat je tanden kapot kan maken.

Het is belangrijk om fluoride te gebruiken bij de dagelijkse verzorging van je tandjes. Laat papa en mama met een tandenborstel en fluoride-peutertandpasta poetsen zodra je eerste tandje doorgebroken is. Tot het tweede jaar poetsen ze je tanden 1 keer per dag, daarna 2 keer per dag, ook als je dat niet zo leuk vindt.

Die zuigfles vindt je wel lekker, maar een drinkbeker is beter. Veel kindjes kunnen al vanaf 9 maanden leren drinken uit een drinkbeker. Het lukt je vast!

Als je wat groter bent, dan mag je ook mee naar de tandarts. Vanaf een jaar of twee wil die dan nog wel eens in je mond kijken en vanaf 4 jaar mag je in de stoel. Tot dan!!

Terug

Tips voor jonge ouders