Droge mond

Als u last heeft van een droge mond dan kan dat erg hinderlijk zijn. Er kan snel tandbederf ontstaan, uw tandvlees raakt gemakkelijk ontstoken en het mondslijmvlies is dan gevoelig. Draagt u een kunstgebit, dan kan dit pijnlijk zijn en minder goed vast blijven zitten. Vaak zijn er ook smaakveranderingen.


Oorzaken van een droge mond

Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan van een droge mond. Medicijnen kunnen invloed hebben op uw speekselvloed. Het is daarom belangrijk dat de tandarts of mondhygiënist weet welke medicijnen u precies gebruikt. Soms kan in overleg met de huisarts of specialist voor een ander medicijn worden gekozen met minder bijwerkingen.

Sommige ziekten, zoals het syndroom van Sjögren en Diabetes, gaan gepaard met een droge mond. Vaak zijn er dan ook andere problemen zoals droge ogen of vaginale klachten (M Sjögren, zie onderaan voor handige websites) of veel dorst en veel plassen (Diabetes).

Na bestraling, zeker als de mond erbij betrokken was, werken de speekselklieren in de mond vaak niet goed meer. Dit kan tot ernstige mond-droogheid leiden, met eerder genoemde problemen, maar ook problemen met eten en slikken en een slechte adem. We spreken dan van xerostomie (zie onderaan).


Tandheelkundige behandeling bij mensen met een droge mond

Tandheelkundige behandeling bij mensen met een droge mond zal vaak gericht zijn op het voorkomen van gaatjes. Uitneembare voorzieningen worden zo veel mogelijk vermeden.


Tips

 • Kauw op suikervrije kauwgom of stevig suikervrij voedsel zoals rauwkost.
 • U kunt uw mond vochtig houden door kleine slokjes water te nemen. Overweeg zuigen op ijssnippers of ijsblokjes.
 • Gebruik een niet schuimende tandpasta. Bijvoorbeeld Zendium.Gebruik zo geen zure (sport)dranken zoals vruchtensappen. Het gebit is een stuk kwetsbaarder voor tanderosie bij een droge mond. Het drinken door een rietje kan een oplossing zijn.
 • Gebruik liever geen suiker en zoetwaren, omdat er gemakkelijker cariës kan ontstaan bij een droge mond en zoetigheid kan tot meer dorst leiden.
 • Gebruik liever geen cafeïnehoudende producten en dranken, omdat deze de speekselvloed verminderen.
 • Gebruik een mondbevochtigingsgel of speekselvervangend middel, bijvoorbeeld Bioten Oral Balance gel en spray, Bioxtra of Saliva Orthana (verkrijgbaar bij de drogist of apotheek). Caphosol is een relatief nieuw product, verkrijgbaar op recept. Deze producten kunnen een tijdelijke verlichting geven. Vooral voor het slapen gaan als de speekselvloed het laagst is. Werkt het ene middel niet voor u, probeer dan een ander. Ze hebben verschillende werkingsmechanismen. Het is vaak een kwestie van proefondervindelijk proberen.
 • Gebruik een lippenbalsem om droge lippen te verzachten.
 • Gebruik een fluoridemondspoelmiddel zonder alcohol;
 • Gebruik eventueel een luchtbevochtiger om de vochtigheid in huis te verhogen.
 • Gebruik floss, tandenstokers en ragers voor een optimale mondhygiëne.
 • Bezoek uw tandarts met hoge frequentie. Hij zal bij u vaker röntgenfoto’s moeten maken om beginnende gaatjes in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen.