Brug op natuurlijke tanden

Als er één of meerdere tanden of kiezen ontbreken kan een zogenaamde 'brug' op eigen gebitselementen een optie zijn.


Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast gelijmd aan twee of meer naburige tanden of kiezen. Daarvoor moeten die worden afgeslepen. U kunt zo'n brug dus niet zelf uitnemen.


Tanden worden beslepen

Omdat de onderdelen van een brug over de tanden schuiven, moet daarvoor ruimte worden gemaakt. Dat is noodzakkelijk, maar wel jammer. Gezond tandmateriaal moet dus worden opgeofferd. Dat maakt de tand minder sterk en ook de zenuw in het tand kan beschadigd raken. Dan kan op enig moment een wortelkanaalbehandeling nodig zijn.


Kan een brug altijd?

Of een brug kan, zal afhangen van de gezondheid en sterkte van de tanden of kiezen waar de brug aan wordt opgehangen. Dat moet van geval tot geval door de tandarts worden bekeken.


De behandeling, nabezwaren en prognose

De behandeling bestaat meestal uit 2 stappen. Bij stap 1 worden de tanden, meestal na verdoving, door de tandarts beslepen. Er worden een afdruk en een tijdelijke voorziening gemaakt, zodat u daarna niet zonder tanden hoeft te lopen. Die tijdelijke brug zit met slap cement vast. Oppassen dus met het eten van plakkerige en harde dingen! Stap 2 is het plaatsen van de brug, enkele weken later.

In de regel beperken de nabezwaren zich tot tijdelijke warm/koud gevoeligheid van de tanden (enkele dagen) en gevoelig tandvlees na het afdrukken (enkele dagen, voorzichtig poetsen).

De prognose van een brug is vrij goed, maar afhankelijk van de kwaliteit van de tanden waar de brug aan vast zit en het onderhoud door de patiënt. Doorgaans functioneren na 10 jaar nog 90-95% van de gemaakte bruggen. Complicaties die kunnen optreden zijn o.a. breuk van het porselein en, erger, breuk van een pijler.


Tenslotte

Of een brug op eigen tanden of kiezen een goed idee is hangt van veel factoren af. Uw tandarts zal met u de voors, tegens en risico's bespreken.


Er ontbreekt een voortand. Er is ook kaakbot weg. Een implantaat kon niet. De tanden zijn beslepen.


De brug is klaar om te plaatsen. Roze porselein vervangt het ontbrekende tandvlees en kaakbot.


Brug is geplaatst. Er is ruimte voor borsteltjes om te kunnen reinigen.


Detail